De inkomensafhankelijk huurverhoging is bedoeld om verhuizen te stimuleren. Voor mensen met een chronische ziekte of beperking is verhuizen vaak niet mogelijk. Bijvoorbeeld omdat mantelzorgers in de buurt wonen of omdat de woning is aangepast. Bepaalde groepen kunnen daarom vrijgesteld worden van de extra huurverhoging.
Voorwaarden vrijstelling extra huurverhoging
Je komt in aanmerking voor de vrijstelling als je, óf iemand anders binnen jouw huishouden voldoet aan één van de volgende voorwaarden:
- Verpleging of verzorging thuis: Je ontvangt minimaal 10 uur per week verpleging en/of verzorging thuis. Dit is door de wijkverpleegkundige vastgelegd in een zorgplan. Deze zorgindicatie is minimaal één jaar geldig.
- Indicatie voor verblijf: Je hebt een zorgindicatie voor verblijf in een verpleeghuis of verzorgingshuis, maar je woont thuis.
- ADL-indicatie: Je hebt een indicatie voor assistentie bij de Algemene Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) Dit is hulp bij bijvoorbeeld eten, wassen of de toiletgang.
- Blijk van waardering mantelzorg: Je hebt van de gemeente een zogenoemde ‘blijk van waardering voor mantelzorg’ ontvangen. Het gaat om mantelzorg aan iemand binnen jouw huishouden.
- Woningaanpassing: Jouw woning is aangepast vanwege de handicap van iemand binnen jouw huishouden. Je kunt dit aantonen met een beschikking (Wmo of WVG) van de gemeente.
- Verklaring (maatschappelijk) blind: Je kunt met een verklaring van een huisarts aantonen dat je blind bent of dat je minder dan 5% zicht hebt. Dit noemt men ‘maatschappelijk blind’.
- Geldige zorgindicatie 2014: huishoudens waarvan de huurder of een ander lid van dat huishouden een nog geldend zorgindicatiebesluit uit 2014 (van vóór de wijziging van de regelgeving van de zorg per 1 januari 2015) heeft en aan de voorwaarden van 2014 voor vrijstelling voldoen. De voorwaarden voor chronisch zieken en gehandicapten 2014 lees je op Rijksoverheid.nl.
Bezwaar maken
Krijg je geen vrijstelling voor de extra huurverhoging, maar denk je dat je wel voldoet aan een van de voorwaarden? Dan kun je bezwaar maken tegen de inkomensafhankelijke huurverhoging. Dit kan bijvoorbeeld als jouw inkomen in het peiljaar is gedaald. Maar ook als je voldoet aan de voorwaarden voor vrijstelling vanwege een chronische ziekte of beperking. In deze situaties kun je bezwaar maken tegen de extra huurverhoging.
Bezwaar maak je met het formulier ‘Bezwaarschrift jaarlijkse huurverhoging’. Je vindt dit formulier in de bijlage. Stuur het ingevulde formulier aan jouw verhuurder vóór de datum waarop de huurverhoging ingaat. Vaak is dit 1 juli. Meer informatie lees je op Rijksoverheid.nl.
Bijlagen